ביטוח חובה

כל נהג שברשותו רכב מחויב על פי חוק לעשות ביטוח חובה לרכבו. לא משנה אם מדובר ברכב חדיש או רכב משומש, אסור לנהג לנהוג על רכב ללא ביטוח חובה. במידה ונהג נוסע ללא ביטוח חובה תקף ונתפס על ידי שוטר הוא צפוי להיות מזומן לבית המשפט. הסבירות לשבת בכלא הינה אפסית בגין עבירה פלילית זו, אולם קיים סיכוי ולו הקטן ביותר שהרישיון יישלל מן הנהג, החלטה שבסופו של דבר היא פרי שיקולו של השופט.

ביטוח רכב חובה תכליתו להגן על נהג הרכב, נוסעי הרכב והולכי רגל שנפגעו עקב תאונה. ביטוח חובה אינו מגן על הרכוש, קרי: אינו מגן על נזק שנגרם לרכב או לרכוש אשר מצוי ברכב בעת תאונה. ביטוח חובה יכסה הוצאות רפואיות שנגרמו עקב תאונה ואובדן כושר עבודה עד מקסימום שלוש משכורות (על פי משכורת ממוצעת במשק).

ביטוח חובה חל על כל רכב מנועי הנע ביבשה וכולל גם טרקטורים, רכבות ונגררים. בניגוד לכך, כיסא גלגלים אינו נחשב לרכב מנועי ולכן ביטוח חובה אינו חל עליהם. חשוב לזכור כי ביטוח חובה אינו מגן במקרים הבאים:

  • במקרה של שימוש ברכב למטרת נהיגת מרוצים
  • במקרה שהנוהג ברכב הינו גנב של אותו הרכב
  • כאשר לנהג אין רישיון נהיגה
  • במקרה של גרימת תאונה בכוונה תחילה
  • כאשר הרכב שימש לביצוע פשע
  • במקרה שנהג הרכב נוהג ללא רשות בעל הרכב

מחירי ותעריפי ביטוח חובה

מחירי ביטוח חובה לרכב מפוקחים על ידי הממשלה באמצעות המפקח על הביטוח, וזאת בניגוד לביטוחי הרכב האחרים כגון ביטוח מקיף, הפתוחים לתחרות חופשית ונתונים לשיקולם של חברות הביטוח. אך אל נתבלבל, הפיקוח על תעריפי הביטוח לא הפך את מחירי הביטוח בחברות השונות לאחידים, קיימים פערים משמעותיים בין חברות הביטוח השונות גם בביטוח רכב חובה. טווח המחירים נע בין 1500 ₪ ל-2200 ₪. בדיוק מסיבה זו יש טעם לטרוח לבצע השוואת מחירים מושכלת בין חברות הביטוח בטרם מחליטים להתמסר לחברת ביטוח זו או אחרת.

קיימים מספר פרמטרים שחברות הביטוח לוקחות בחשבון לקביעת עלות פרמיית ביטוח חובה לרכב, פרמטרים הנחשבים מקובלים ואף נתונים לפיקוח. הפרמטרים העיקריים הינם: גיל הנהג וותק רישיון הנהיגה, היסטוריית התאונות של הנהג, מין הנהג, הימצאותן או העדרן של כריות אויר ונפח מנוע הרכב. זו סיבה נוספת מדוע כדאי לבצע השוואת מחירים בטרם מחליטים באיזו חברת ביטוח כדאי ומשתלם יותר לבטח את הרכב.

ממחקר שנערך בקרב חברות ביטוח שונות נמצא כי חברת הביטוח "שומרה" מציעה את המחיר הנמוך ביותר לרכב שנפח המנוע שלו 1300 סמ"ק במקרה של נהגות-בנות, אם מדובר ברכב בעל נפח מנוע 1800 סמ"ק נהגות-בנות תיהנינה ממחירים נמוכים דווקא בחברת הביטוח "הדר". במקרה של נהגים-בנים חברת הביטוח "אליהו" וחברת "הכשרת היישוב" מציעות את המחירים הנמוכים ביותר של ביטוח חובה לרכב שנפחו 1600 סמ"ק, בעוד שחברת הביטוח "הפניקס" ו"הדר" מציעות מחירים נמוכים לרכב שנפחו 1600 סמ"ק.

מעבר למין הנהג, גם לגיל הנהג יש משמעות בקביעת פרמיית ביטוח החובה, כאמור. שיקול נוסף שיש לקחת בחשבון ועשוי להשפיע על החלטתך היכן כדאי לך לבטח היא פריסת התשלומים המוצעת על ידי חברות ביטוח שונות: "מנורה" ו"ביטוח חקלאי", הינן חברות הביטוח המעניקות את פריסת התשלומים הגדולה ביותר – עד 12 תשלומים.

טיפים לביטוח רכב חובה

ישנם כמה דברים שרצוי לזכור בטרם בוחרים חברת ביטוח:

  • כדאי מאוד לבצע סקר שוק - ההבדלים בתעריפי הביטוח בין חברות הביטוח השונות גדולים מאוד, הפרשים של מאות שקלים (על אף הפיקוח)
  • חברות ביטוח שונות מציעות פריסות תשלומים שונות
  • בדוק מהי אסטרטגיית התביעות של חברת הביטוח
  • חשוב לדעת כי המדינה הקימה את תאגיד "קרנית" הדואג לנפגעי תאונות דרכים על פי חוק הפיצויים. לפי חוק זה, פגוע תאונת דרכים שזכאי למימוש החוק הנ"ל אינו יכול לתבוע פיצויים נוספים ממבטח נוסף, קרי: מהאדם, מוסד וכו', אשר איתם התרחשה התאונה. כמו כן, ייתכן שאותה קרן "קרנית" תדרוש ממך חזרה את סכום הפיצוי ששילמה בעתיד.
  • ניתן לבצע השוואת מחירי ביטוח רכב באתר הממשלתי הבא: http://www.mof.gov.il/hon/2001/insurance/car.asp