ביטוח לאומי

הנך נמצא כאן:

המוסד לביטוח לאומי למעשה מקבל כסף מכל האזרחים והתושבים בישראל. כמו בכל ביטוח, גם כאן יש מקרים ותנאים שבעטיים אנו מקבלים את הכסף שהשקענו – בחזרה. כדי לקבל כסף מן הביטוח הלאומי עלינו להיות "זכאים" לו. כדאי גם להוסיף כי החל משנת 1995 ביטוח לאומי גם הפך לאחראי הישיר לגביית הכספים עבור ביטוח בריאות ביטוח נוסף שכולנו משלמים עבורו.

אנסה כאן לשפוך אור ולספק מידע עדכני בכל הנוגע לקשר בין תושבי המדינה לבין המוסד לביטוח לאומי.

תשלום דמי ביטוח לאומי

כאמור כל תושבי ישראל ואזרחיה מחוייבים בתשלומים לביטוח לאומי. אולם יש יוצאים מן הכלל, כך למשל, עולה חדש שעלה וגילו עומד על 62 או יותר אינו מחוייב לשלם דמי ביטוח כמו גם שאישה נשואה אשר מתפקדת כעקרת בית איננה מחויבת בתשלום. כמו כן, אסירים/עצירים המוחזקים במעצר למשך של 12 חודשים ומעלה. גם כן אינם מחוייבים בדמי ביטוח לאומי. ילדים עד גיל 18 אינם משלמים ביטוח לאומי. עולים חדשים אינם מחויבים מיד בתשלומי ביטוח לאומי, רק לאחר שנה הם מחוייבים להתחיל לשלם.

את תשלום דמי הביטוח הלאומי משלם המעסיק שלנו – כשכירים, ואכן קיים חוק המחייב את המעסיקים לשלם עבור עובדיהם ביטוח לאומי, או משלמים באופן ישיר – כעצמאיים. על חיילים משלם משרד הביטחון בעוד שגימלאים משלמים דמי ביטוח לאומי דרך חברת הפנסיה שלהם.

את עלות גובה דמי הביטוח מחשב המוסד לביטוח לאומי ביחס להכנסות שלנו ולסטטוס שלנו, כך למשל, סטודנטים משלמים סכומים אחרים משכירים ומעצמאיים, שכירים משלמים סכומים שונים מעצמאיים, אמהות חד הוריות משלמות סכום השונה מן הסכום אותו משלמת אם עובדת בעלת משפחה וכו'. כמו כן, הסכומים משתנים גם עבור האוכלוסיות הבאות: תלמידי ישיבות, עובדים זרים, אנשים שעוברים ולומדים בהכשרה מקצועית, עובדי משק בית, בעלי הכנסה שאיננה מוגדרת עבודה, אנשים שלא עובדים, משרתים בשירות קבע, חברי קיבוצים.

זכאות וקבלת דמי ביטוח לאומי

יש מקרים רבים בהם אנו נחשבים "זכאים" אשר בעטיים אנו מקבלים כספים מ-ביטוח לאומי. להלן רשימה של המקרים והמצבים בהם אנו עשויים לקבל או לדרוש את כספי הביטוח הלאומי:

  • לעת זקנה - מטרת קצבה זו היא להעניק דמי הכנסה קבועים לכל תושבי ישראל לעת זיקנה. הסכומים אותם מקבל פורש יחיד נכון לשנת 2007 עומדים על 1,159ואם מדובר על זוג פורשים אזי סכום דמי הפרישה החודשיים עומד על 1,738. חשוב לזכור כי מן הקצבה ינוכו דמי ביטוח בריאות.
  • בעת אבטלה - מטרת קצבת האבטלה היא לאפשר למובטלים שלא מרצון כמובן לשמור על רמת חייהם עד אשר ימצאו עבודה חדשה. כדי להיות זכאי לקצבת אבטלה מ-ביטוח לאומי, צריך להיות מעל גיל 18, תושב ישראל או תושב ארעי, עובד שכיר שמעסיקו חייב בדמי ביטוח בעבור אותו עובד שכיר. על התובעים את המוסד לביטוח לאומי בקצבת אבטלה מוטלת החובה להשיג אישורים מן המעסיק כי הם אכן היו מועסקים, לאיזו תקופה ומה היה גובה השכר כמו גם להשיג ממנו מכתב המפרט את סיבת עזיבת העובד. דמי קצבת האבטלה מחושבים ביחס למשכורת האחרונות של המבוטח המובטל. לדוגמא: שכיר שהשתכר במשכורת ממוצעת של 3,000 שקל לחודש יקבל קצבת אבטלה חודשית של שקל1,728, שזה למעשה 58 אחוזים ממשכורתו. בעוד ששכיר שהשתכר בשכר של 25,000 שקלים לחודש יקבל קצבת אבטלה בשיעור של 7,224, המהווה 26 אחוזים ממשכורתו.
  • בעת מילואים - בעת יציאה למילואים מקבלים המילואימניקים קצבת מילואים, כמו גם הנקראיםלמל"ח. כמו כן, מקבלים מענקים נוער עובד עד גיל שמונה עשרה שנעדר מעבודתו עקב השתתפות בסדנאות קדם צבאיות. חשוב לדעת כי מן המענק מנוכים מס הכנסה, ביטוח בריאות, פנסיה וקופות גמל. שיעור הקצבה מחושב כך: שכר הברוטו של המילואימניק במשך שלושה חודשים האחרונים מחולק ל-90.
  • בעת לידה - תכליתו של ביטוח זה הוא להסדיר את השכר של אמהות היוצאות לחופשת לידה. כאשר כיום גם ניתנת האפשרות לקבלת פיצויים גם עבור אב היוצא לחופשת לידה חלקית. בעצם קצבת לידה כוללת מספר מענקים: קצבה במקרה של שמירת הריון, מענק אישפוז, קצבת לידה לאמהות שילדו שלישייה ומעלה, מענק לידה ראשוני, במקרה של אימוץ, הוצאות נסיעה לבית חולים.
  • קצבת ילדים - קצבה זו מגיעה היישר לחשבון הבנק של משפחות על מנת לסייע בגידול השוטף של הילדים. שיעורי הקיצבה גדלים ביחס לגידול הילדים במשפחה. הקצבה מגיעה לחשבון הבנק ב-20 בכל חודש. הקצבה מגיעה גם להורים גרושים, גם להורים מאמצים ואפוטרופוסים חוקיים.
  • הבטחת הכנסה | השלמת הכנסה - מטרתה של קיצבה זו היא להבטיח הכנסה למשפחות או יחידים שאין בכוחם להחזיק עצמן מן הבחינה הכלכלית. הבטחת הכנסה – זוהי קיצבה זו ניתנת לחולים, לנכים, מובטלים ונפעי עבודה וכל מי שאין ביכולתו לצאת לעבודה להבטיח לעצמו כל הכנסה. ואילו השלמת הכנסה – זוהי קיצבה הניתנת לאלו אשר עובדים אך משכורתם אינם מספיקה לקיום ומחיה. על מנת להיות זכאי לקצבה מסוג זה על המבוטח לעמוד בשלושה קריטריונים: מבחן תעסוקה, מבחן הכנסות, רציפות בתושבות. קיימים סייגים לדרישה לעבור מבחן תעסוקה, אלו הם האוכלוסיות אינן חייבות לעמוד במבחן תעסוקה: ילדים נטושים או יתומים, חולים שאינם יכולים לעבוד חודש מלא, אישה הרה החל מן החודש ה-13 להריון, גימלאים, מכורים לסמים, אסירים :במעצר בית או משוחררים או בעובודות שירות, אדם המטפל בבן משפחה חולה, אמהות לילדים נכים, הומלסים, מכורים לאלכוהול, הלומדים באולפן, מי שנמצא בשיקום מקצועי, הורה יחיד עם ילד בן שנתיים או פחות, אנשים שנמצאים במצוקה עקב אסון. סכומי הקצבה נעים בין 1,236ל- 2,677 לחודש, סכום זה מחושב ביחס למספר הנפשות במשפחה והסטטוס של המשפחה. ישנם מספר מקרים בהם אוכלוסיות מסויימות אינן זכאיות לקבלת הבטחת הכנסה או השלמת הכנסה ואלו הם המקרים: חיילים בצה"ל, אנשים השוהים במוסד מדינתי, סטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה, סטודנטים במוסד תורני, חברי קיבוצים, בעלי רכב שאינם: נכים, ילדם נכה, בעל משכורת נמוכה, בעל אופנוע. חשוב לדעת כי מן הקצבה ינוכו דמי בריאות.
  • אובדן כושר עבודה - תכליתה של קיצבה זו הוא לאפשר הכנסה לאלו אשר נפגעו בעבודה, בתאונת עבודה או תאונת מקצוע, ואיבדו הכנסתם עקב כך. הנפגע יהיה זכאי גם לקבלת מענק טיפולים רפואיים. בנוסף אם הנפגע נותר עם נכות כלשהיא יהיה זכאי לקצבה חודשית נוספת בהתאם להחלטת הועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי. במקרה הקיצוני של מוות הנפגע תקבל משפחתו – קצבה או מענק פטירה. חשוב לדעת כי נפגעים ברמות נכות מסויימות שאינם מסוגלים לחזור לעבודתם הקודמת זכאים לשיקום מקצועי מטעם ועל חשבון ביטוח לאומי. את הקצבה ניתן לדרוש רק אם הגשתם קודם לכן "דמי פגיעה". למעשה רוב התושבים מבוטחים וזכאים לקצבה זו בעת אובדן כושר עבודה עקב תאונת עבודה, להלן פירוט הזכאים לקבלת הפיצוי: עצמאיים הרשומים בביטוח לאומי, שכירים למעט עובדי שירותי הביטחון, סוהרים, ושוטרים, מתאמנים בשעת חירום, אלה הנמצאים בהכשרה או שיקום מקצועי, עציר או אסיר.
  • אסירי ציון - תכליתה של קצבה זו היא לפצות תושבים ואזרחים ישראלים אשר הוכרו כאסירי ציון או בני משפחתם של אסירי ציון. את הקביעה מיהו אסיר ציון ואת ההכרה בו מספק משרד הקליטה. את הקצבה זכאים לקבל: אסירי ציון, אסירי ציון בעלי נכות, אלמנות או ילדים של אסירי ציון, בני משפחה כגון אישה וילדים. שיעורי הקצבה משתנים לפי מצב הזכאים ולפי מצב בני המשפחה הזכאית. כשמדבור על אסיר ציון בעל נכות משוכללים אחוזי הנכות והקצבה ניתנת בהתאם לאותם אחוזי נכות, כשמדובר באיסר ציון חוזר ללא נכות מחושבת הקצבה עבור יחיד נכון ל-2007 היא 2,029 שקל לחודש וכשמדובר בזוג הסכום הוא 3,043. כשמדובר באלמנה שיעור הקצבה יהיה שקול לקצבת שארים. שיעור הקצבה לבת זוגו של אסיר ציון עם ילדים תלויה שרמת ההכנסה של בת הזוג. עבור בני זוג לאסירי ציון הנמצאים במאסר תחושב הקצבה לפי הבטחת הכנסה.
  • חסידי אומות העולם - חסיד אומות העולם נחשב לכזה רק אם "יד ושם" מכירה בו ככזה. גם משפחתו של חסיד אומות עולם זכאית לקבלת קצבה זו. שיעור הקיצבה עומד על השכר הממוצע במשק. כאשר נכון ל-2007 סכום הקצבה עומד על 7,537 שקל לחודש.
  • קצבת מזונות - תכליתה לספק פיצוי להורה חד הורי אשר אינו מקבל את המזונות מן החייב בתשלום מזונות על פי חוק. הסכום אותו משלם המוסד לביטוח לאומי הוא זה אשר קבע בית המשפט או זה אשר נקבע בתקנותיו של במוסד לביטוח לאומי. ביטוח לאומי לא ישלם את דמי קצבת המזונות במידה וההורה נסע לחו"ל שלא מן הטעמים הבאים: לצרכים רפואיים או עקב אבל של בן משפחה המתגורר בחו"ל. חשוב לדעת כי מדובר בתשלומי מזונות רק עבור ילדים שטרם מלאו להם שמונה עשרה.
  • קצבה לילד נכה - קצבה זו תכליתה לפצות ילדים עד גיל 18 אשר תלויים בזולת ולוקים באיזה שהוא נכות או ליקויי. ילדים בעלי תסמונת דאון או לקויי שמיעה זכאים לקיצבה למן היום הראשון ללידתם עד גיל 18. לילדים הסובלים מליקויי התפתחות אכוטיים תשולם הקצבה החל מ-91 ימים ועד שיהיה בן שלוש. ילדים הזקוקים להשגחה רציפה במשך כל שעות היום יקבלו קיצבה מ-91 יום ועד שמונה עשרה שנים. לקויי ראיהה, אוטיזם וכיוצא באלה. שיעורי הקצבה החודשית נעים בין 1,810 לבין 2,118, בהתאמה לחומרת התלות והליקוי.
  • נכות - תכליתה של קיצבה זו היא לפצות עקרת בית או אדם שעבד – ואשר יכולתם לתפקד ירד בשיעור של חמישים אחוזים, אם בעבודה ואם במשק הבית. את אחוזי הנכות קובעים רופאים מטעם המוסד לביטוח לאומי היושבים בועדה הרפואית. חשוב לדעת כי ניתן לערער על החלטות הועדה הרפואית והיא עשויה לבחון מחדש את המקרה. ניתן לקבל את אחוזי הנכות הבאים ולבכך להפוך לזכאים לקיצבת נכות: מאה אחוזים, שיבעים וחמישה אחוזים, שיבעים וארבעה אחוזים, שישים וחמישה אחוזים, שישים אחוזי נכות. שיעורי הקצבה נעים בין 1,937 שקל לחודש ועד 2,245 שקל חודש תלוי באחוזי הנכות ומצב המשפחתי. הקצבה נכנסת ישירות לחשבון הבנק בתאריך קבוע: ה-28 בכל חודש. המבוטח יהיה זכאי לשיקום מקצועי במידה ואחוזי הנכות שלו עומדים על 20 אחוז או יותר.
  • עבודה נדרשת - מענקים לחיילים משוחררים – זהו מענק חד פעמי המוענק לחיילים משוחררים ולבנות שירות לאומי אשר סיימן את שירותם המלא ועבדו לפחות חצי שנה בעבודה נדרשת. עבודה נדרשת היא: עבודה באתרי בנייה, תחנות דלק, בתי מלון ותיירות, בתי אריזה, חקלאות, מפעלי תעשייה ובתי מלאכה. כדי לקבל את כספי המענק עלייך לעבוד כחצי שנה באופן מלא בעבודה נדרשת, עלייך להביא מסמכים ואישורים מן המעסיק, תעודת שחרור. מוטב לא לאחר עם בקשת המענק יותר משנה לאחר סיום העבודה הנדרשת מאחר וייתכן ולא יקבלו את הדרישה למענק באיחור בסדר גודל שכזה. נכון ל-2007 עומד סכום המענק על 7,578 שקל. חשוב לדעת כי מן המענק מנוכה מס ההכנסה על ידי מס ההכנסה.
  • קצבת נפגעי פעולות איבה - קצבה זו מיועדת לנפגעים ו מפעולות איבה, קרי, מפעולות הקשורות לפעילות אוייב . הנפגעים ומשפחותיהם זכאים למענקים והטבות אשר יסייעו להם בעת החלמתם ושיקומם. האוכלוסיות הזכאיות לקצבה זו מביטוח לאומי הם: תושבי ישראל ואזרחיה, תושבי השטחים בעלי תעודת זהות יהודית או בעלי אשרת כניסה שנפגעו בתחום הקו הירוק זכאים לקיצבה, תיירים אשר נכנסו למדינה כחוק, תושבי חוץ שנפגעו אצל מעסיק ישראלי בחו"ל. קבלת כספי הביטוח תלויה באישור משרד הביטחון ומשהיא תאושר תועבר הקצבה לחשבון הבנק בכל ה-1 בחודש. בעצם הקצבה טומנת בחובה פיצוי עבור טיפול רפואי, טיפול פסיכולוגי, קצבת נכות במקרה הצורך. חשוב לדעת כי המבוטח יצטרך לעבור בדיקה אצל ועדה רפואית מטעם ביטוח לאומי.
  • קצבת נפגעי תאונות - קצבה זו ניתנת למי שנפגע שנפגע בתאונה ואיבד את כושר העבודה שלו עקב כך. האוכלוסיות הזכאיות לקצבה זו הם: שכירים, עצמאיים, עקרות בית – בין אם זה קרה בארץ ובין אם זה קרה בחו"ל. על הנפגע מוטלת החובה להבדק בתוך 72 שעות מקרות התאונה, ואת התביעה יש להגיש תוך תישעים יום מיום קרות התאונה. שיעור הקצבה המשולמת מחושב כך: עבור שכירים ועצמאיים סוכמים את שלוש המשכורות האחרונות ומחלקים לתישעים ומקבלים 75 אחוזים מן הממוצע שהתקבל. עבור כאלה שאינם עובדים אוכלוסייה זו תקבל בסביבות ה-60 שקל ליום. במקרים הבאים לא יהיו זכאים לקצבת נפגעי תאונה: אם אותו אדם מקבל פיצויי אובדן כושר עבודה ממוסד כלשהו, לא יתקבל פיצוי במקרה של תאונה בעבודה, חיילים ומשרתים בצה"ל, אסירים, חוסים במוסדות רפואיים או סיעודיים.
  • קצבת ניידות - קצבה זו מעונקת למוגבלים ברגלייהם. כשאומרים מוגבלות ברגליים הכוונה היא : לקטיעות, לנקיעו, לשיתוק, לקשיונות, למפרקים מדומים, הפרעות המע' הלימפה, אי ספיקה הקפית בעורקי הרגליים, קומה נמוכה, הגבלת כושר תנועת המפרקים ברגליים או החלפתם, קיצור גפה, מומים מלידה. כדי לעמוד בתנאי הזכאות על המוגבל ברגליו להיות תושב ישראל ויש לעבור את אישורה של ועדה רפואית מטעם משרד הבריאות. בעצם המוסד לביטוח לאומי מסייע בכמה מישורים: הלוואה לרכישת רכב והתקנת אביזרי סיוע כגון מתקן הרמה, קצבת ניידות חודשית וסיוע בלימודי נהיגה.
  • סיעודי - על פי חוק ביטוח סיעוד אנשים בגיל הפרישה שאינם יכולים לתפקד בכוחות עצמם וזקוקים להשגחה זכאים לקצבת סיעוד. הכוונה היא לעזרה בפעילות היומיומית ובניהול משק הבית. למעשה הסיוע שמעמיד המוסד לביטוח לאומי עבור הסיעודיים הוא: טיפול במרכזי יום לקשישים, אספקת מוצרי ספיגה, משדר מצוקה, שירותי מכבסה, מטפלת בבית הקשיש. את השירות קובע המוסד לביטוח לאומי בהתאמה למוגבלותו ותלותו של הקשיש הסיעודי.
  • שיקום מקצועי - שירות זה ניתן לאנשים אשר נפגעו בעבודתם, עקב תאונה וכו' והפכו נכים במידה זו או אחרת. גם אלמנות המקבלות קצבת שיארים זכאיות לשירות זה, או כאלה שמקבלים קצבת תלויים בנפגעי עבודה. הזכאים הם מי שנקבע לו לפחות 20 אחוזי נכות, או כאלה אשר עקב ליקוי אינו יכול לעבוד במקצועו, או עבור אלה הזקוקים לשיקום כדי לחזור לעבודתם בטרם נפגעו. בעצם המוסד לביטוח לאומי מבטיח קצבה חודשית למי שנקבעו לו 75 אחוזי נכות לצמיתות או אם אחוזי הנכות הם 64 אחוזים וגם הם לצמיתות ומשפיעים על הניידות של המבוטח. לנפגעי פעולות איבה מגיע שיקום מקצועי כמו גם לאלמנות ואלמנים התלויים בקצבת שיארים או קיצבת תלויים בנפגעי.
  • קצבאות למתנדבים - תכליתה של קיצבה זו היא לסייע לאנשים אשר נפגעו או בגופם או בנפשם במהלך פעילות התנדבותית ועקב כך הפסיד משכורת או תעסוקה. בתנאי שהמתנדב נשלח לאותה התנדבות מטעם הגופים הבאים וקיבל מהם אישור והפניה: משרדי ממשלה, סוכנות יהודית, רשות מקומית, ההסתדרות הציונית או משרד המסחר והתעשייה. דמי הביטוח המשולמים למתנדב הנפגע נקבעים בדומה לקצבת נפגעי עבודה (ראה קצבת נפגעי עבודה בדף זה).
  • אמנות בינלאומית - קצבה זו תכליתה להגן על הזכויות הסוציאליות של אנשים שעברו ממדינה אחת למשנה כדי לעבוד בה או לגור בה באופן זמני או קבוע. זכאים לקצבה זו הם רק ישראלים או אנשים שבאו ממדינות איתן יש לישראל הסכם אמנות המסדירה את הביטוח הסוציאלי : שוויץ, אוסטריה, איטליה, פולין, בלגיה, גרמניה, אורוגאווי, בריטניה, הולנד, שבדיה, דנמרק, פינדלנד, צ'כיה, צרפת, קנדה. בעצם קיצבה זו מכסה עבור: נכות, אובדן כושר עבודה, ילדים, אבטלה, שאירים, אמהות. למעשה חוק זה מכסה עבור טיפול רפואי ואישפוז כמו גם קבלת קצבאות. אפשר לשים לב כי ביטוח בריאות אינו נכלל בזכויות אלו ויש להמשיך ולשלמו באופן סדיר.
  • תגמולים לילדים שהתייתמו בעקבות מעשי אלימות במשפחה - תגמולים אילו משולמים לילדים, גם מאומצים או חורגים, אשר התייתמו מהורה אחד לפחות בעקבות אלימות במשפחה, קרי בעקבות אלימות מצד בן זוג או בת זוג. וזאת בנוסף לקצבאות נוספות כגון קצבת שיארים וקצבת ילדים. כדי להיות זכאי לתגמולים אלו על הילד להיות או מתחת לגיל שמונה עשרה או שהוא עד גיל עשרים והוא לומד במסגרת צבאית או מוסד חינוכי על יסודי, או שהוא עד גיל 21 ומשרת מטרה לאומית או צבאית או שהוא עד גיל 22 ומשרת מטרה לאומית, צה"לית.סכום התגמולים מחושב על פי מספר הילדים במשפחה והוא יכול להגיע עד - 5,653 שקלים.
  • ייעוץ לקשיש - תכליתו של שירות זה הוא להעמיד מערך תומך לקשישים בישראל. מערך זה כולל : ביקורי בית, קבוצות תמיכה, ייעוץ לקשיש ואף ייעוץ לבני משפחתו של הקשיש,הכשרה ותפעול שוטף של מוקד טלפוני עבור הקשיש. השירות כולל גם קבלת חגים בצוותא, יציאה לטיולים, סדנאות והרצאות.
  • קצבת שיארים - תכליתה של קצבה זו היא להבטיח הכנסה לילדים ואלמנות/ים לאחר מות אחד מבני הזוג של אזרחי ישראל. הקצבה מגיעה לחשבון הבנק של המוטבים: בןבת זוג או ילדים ומשולמת בכל ה-28 לכל חודש. סכומי הקצבאות נעים בין 873 שקלים לבין 2,247 שקלים בחודש, תלוי במספר הילדים שהתייתמו ,במספר ההורים הנמצאים בחיים ובגילם. קיצבה זו כוללת גם מענק בר מצווה המוענק מטעם המוסד לביטוח לאומי שיכול להגיע לסכום חד פעמי של 4,827 שקלים. אקסטרות: ילדים ונוער הלומדים בבית ספר מקבלים גם קיצבת מחיה, מענק לימודים עבור ילדים שלומדים בבית ספר, האלמנים/ות זכאים לשיקום מקצועי מטעם ביטוח לאומי כמו גם מענק פטירה. חשוב לדעת שגם מקצבה זו מנוכים מיסים כגון ביטוח בריאות.
  • קצבה לעובד בחברה שפשטה רגל - תכליתה של קיצבה זו היא להגן על עובדים שכירים אשר פוטרו עקב פירוק תאגיד או פשיטת רגל, כאשר התנאים הם כי על מקום העבודה יש צו פירוק או פשטית רגל מבית מפשט או עקב מינוי או אישור מפרק או נאמן. ביטוח לאומי מפצה את העובד בקצבה עבור משכורתו שאבדה לו, פיצויי פיטורין ואף הפרשות לקופות גמל. תקרת הסכום הכולל אליו ניתן להגיע הוא 82,391 שקלים. חשוב לדעת כי מנוכים מקצבה זו מיסים כגוןף ביטוח לאומי, ביטוח בריאות ואף מס הכנסה.
  • פיצויים לחולי ונפגעי מחלת הפוליו - מטרתו של פיצוי זה היא לספק פיצוי חד פעמי כמו גם שבמקרים מסויימים גם קצבה חודשית לתושבי ישראל אשר נפגעו ממחלת הפוליו או מענק. גובה הפיצוי, המענק או הקצבה עומדים בהתאמה לאחוזי הנכות שנקבעו עבור הנפגע. הזכאים לקצבה מלאה הם בעלי 100 אחוזי נכות והיא יכולה להגיע לסכום מקסימלי של עד 3,769. וכשמדובר על הפיצוי החד פעמי אזי אם אחוזי הנכות של הנפגע הם עד 74 אחוזי נכות אז הסכום יכול להגיע ל- 50,000 שקלים, מ-75-94 אחוזי נכות הסכום החד פעמי יכול להגיע לכ- 100,00 שקלים ולבעלי 95 אחוזי נכות ומעלה הסכום יכול להגיע לעד 120,000 שקלים. כדאי לדעת שחולים או נפגעים מסויימים עשויים להיות מזומנים לועדה רפואית מטעמו של המוסד לביטוח לאומי.
  • פיצוי נפגעי עירוי דם - פיצוי זה ניתן לחולים במחלת האיידס אשר נדבקו במחלה עקב קבלת עירוי דם במוסד רפואי ציבורי כגון בית חולים. על הנפגע לעבור ועדה רפואית מטעם משרד הבריאות אך את הכסף, הפיצוי משלם המוסד לביטוח לאומי.חשוב לדעת כי החוק חל גם על ילדים ובני זוג של החולים.
  • פיצוי נפגעי גזזת - פיצוי זה חל על מטופלים שנפגעו מטיפולי הקרנות נגד גזזת בשנים 1946-1960. תוצאות ההקרנות נגד גזזת הם סרטן הדם או סרטן בצוואר או באזור הראש. את קביעת המצב הרפואי ואישורו יש להסדיר עם משרד הבריאות. אולם את כספי הפיצוי משלם המוסד לביטוח רפואי.